Seria Arnika

Poprawia ukrwienie, działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza opuchlinę i uśmierza ból, co daje prawie natychmiastowe uczucie świeżości oraz lekknści.

Seria Kwiat Migdału

Przeznaczona do skóry suchej i wrażliwej.

Termalne sole kąpielowe

W kontakcie z ciałem człowieka zaczyna intensywnie oddziaływać na organizm i to zarówno na skórę jak i na organy wewnetrzne. Dodawana do kąpieli ułatwia rozszerzanie się porów skóry oraz stymuluje proces wymiany jonowej między ciałem człowieka a roztworem kąpielowym.

Rośliny i zioła

Leksykon roślin Kneipp

ARGAN

Zimnotłoczony, nierafinowany olej arganowy ze świeżych orzechów, jest nazywany "płynnym złotem" i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania.
Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek.
Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych w tym kwasu ferulowego i karotenoidów - w postaci żółtych ksantofili. Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.
Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu, dzięki obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych.
Zgodnie z badaniem z 2007r., olej arganowy wspomaga również regulację pracy gruczołów łojowych.
Jest to olej polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, przede wszystkim cery suchej i odwodnionej wymagającej regeneracji, regulacji pracy gruczołów łojowych i wzmocnienia bariery lipidowej oraz skóry podrażnionej i zniszczonej np. działaniem słońca.

ALOES

Aloes to niemal niewyczerpana studnia wszystkich dobroczynnych składników. Zwiera witaminy A, C, F, śladowe ilości B12 oraz wszystko, co najlepsze z tablicy Mendelejewa - te pierwiastki, które mają zbawienny wpływ na skórę, czyli sód, potas, wapń, magnez, mangan, miedź, chrom, cynk i żelazo.

Dodatkowo wzbogacają go kwas salicylowy o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych oraz aminokwasy i saponiny, zapobiegające utracie wody i działające łagodnie antyseptycznie.

ARNIKA

"..Działanie zewnętrzne - związki czynne kwiatów arniki są dobrze wchłaniane przez naskórek, docierają do naczyń włosowatych, wzmacniają ich ścianki i w przypadku uszkodzeń (np.kontuzje, obrzęk) zapobiegają przenikaniu osocza poza łożysko żylne. Zmieniają również ciśnienie na zewnątrz i wewnątrz drobnych naczyń podskórnych, sprzyjają stopniowemu wchłanianiu się płynu wysiękowego, zmniejszają sam obrzęk i jego bolesność. Omawiane związki, po przedostaniu się do naczyń, zwiększają w znacznym stopniu aktywność fibrynolityczną krwi, przeciwdziałają aglutynacji płytek krwi i zapobiegają tworzeniu zakrzepów żylnych..
AVOCADO
Awokado, oprócz tego, że jest zdrowym uzupełnieniem diety, jest także doskonałym kosmetykiem do ciała i włosów. Owoc ten jest bogaty w witaminy A, C, E, K, potas i miedź. Kilka prostych zabiegów z awokado pozwoli ci zregenerować rozdwojone końcówki włosów, a Twoja skóra stanie się wyraźnie gładsza.
Twoja skóra nabierze blasku i będzie doskonale nawilżona jeśli dwa razy w tygodniu zafundujesz jej domową maseczkę z awokado. To proste - wystarczy, że rozgnieciesz dojrzałe awokado i nałożysz na twarz i szyję. Maseczkę pozostaw na skórze przez 20-30 minut, po czym spłucz letnią wodą. Jeśli masz bardzo suchą skórę do rozgniecionego awokado dodaj żółtko. Jeśli jesteś posiadaczką skóry tłustej, zamiast żółtka dodaj białko i kilka kropli soku z cytryny.

BALDRIAN – KOZŁEK LEKARSKI ( WALERIANA)

  • Kozłek lekarski (Valeriana officinalis) – gatunek zbiorowy obejmujący kilka do kilkunastu (lub kilkudziesięciu zależnie od autora) gatunków (podgatunków) o podobnym działaniu leczniczym. Nazwy zwyczajowe: waleriana, baldrian, biedrzan (Pomorze), biełdrzan (Śląsk), kocia trawa, odolan, stoniebo. W naturze (bylina), jako uprawna dwuletnia. Występuje w całej Eurazji z wyjątkiem stref arktycznych i pustynnych. Uprawiany i dziczejący w Ameryce Północnej. W Polsce pospolity. Roślina lecznicza.
  • Surowiec zielarski : korzenie Radix valerianae. Zawierają liczne biologicznie czynne substancje: estry kwasu izowalerianowego, kwas walerenowy, waleranon, walerenal i inne.
  • Działanie: Kłącze i korzeń kozłka lekarskiego są stosowane w ziołolecznictwie w leczeniu zaburzeń neurowegetatywnych, jako łagodny środek uspokajający oraz ułatwiający zasypianie. Gotowe preparaty farmaceutyczne mają postać kropli zawierające alkoholowy wyciąg z kłącza (krople walerianowe), tabletek, kapsułek. Preparaty te zwyczajowo nazywa się walerianą. Wchodzi także w skład mikstur o działaniu uspokajającym.
  • Zbiór i suszenie : Surowca nie pozyskuje się z siedlisk naturalnych, lecz wyłącznie z uprawy. Dzięki temu nie zmniejsza się jego liczebności, ponadto surowiec pozyskany z uprawy ma lepsze własności, więcej substancji czynnych[3].

BIRKE – BETULA ALBA - BRZOZA

Pochodzenia roślinnego. Jeden z najpospolitszych gatunków brzozy w Europie. Z jej liści i kory otrzymuje się rozpuszczalny w wodzie ekstrakt. Zawiera on 3-5% garbnika, glikozydy i cenny olejek eteryczny.
Stosowany w kosmetyce jako składnik poprawiający/ nadający skórze zdrowy wygląd, substancja lecząca podrażnienia, ułatwiająca gojenie ropiejących ran, działająca ściągająco, antyseptycznie, dezynfekująco. Polecana przy tłustej, zanieczyszczonej skórze, tłustych włosach, łupieżu. Używana w dezodorantach, wodach do twarzy (woda brzozowa) i włosów.
Brzoza wytwarza duże ilości soku. Świeży sok otrzymywany z naciętej gałązki, ma właściwości odtruwające i wzmacniające, reguluje przemianę materii, działa leczniczo w niektórych schorzeniach skóry.

GORZKA POMARAŃCZA – CITRUS AURANTIUM L.

Pomarańcza gorzka (pomarańcza kwaśna) Citrus aurantium L. – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny rutowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.

  • Roślina lecznicza: Zawiera olejek eteryczny (kwiaty i skórka), substancje goryczkowe i flawonoidy.
  • Działanie : przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, uspokajające, relaksujące. Wspomaga trawienie, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych. Posiada też działanie bakteriobójcze. Zawiera witaminę P, przez co uszczelnia ścianki naczyń włosowatych.
  • Olejek otrzymywany z pomarańczy gorzkiej znajduje zastosowanie także w:

perfumerii (m. innymi Eau de Cologne)
aromaterapii (słynie ze swych właściwości antydepresyjnych)
o leczniczo przy problemach układu trawiennego

BRENNNESSEL – URTICA DIOICA – POKRZYWA

  • Roślina lecznicza
  • Surowiec zielarski: liść – Folium Urticae (Folium Utricae majoris), ziele – Herba Utricae dioicae (H. U. majoris), korzeń – Radix Utricae dioicae (R. U. majoris), nasiona pokrzywy – Semen Utricae dioicae.
  • Działanie: stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych. Zawarte w korzeniu sitosterole wykorzystywane są w leczeniu łagodnego przerostu prostaty, w początkowym stadium choroby. Nie likwidują choroby, ale spowalniają jej rozwój. Jest środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy. Wpływa dodatnio na procesy przemiany materii, pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego i zwiększa ilość krwinek czerwonych, poprawia perystaltykę jelit. Pokrzywa pomaga też w pielęgnowaniu urody. Liść pokrzywy stosowany jest do pielęgnacji skóry i włosów skłonnych do przetłuszczania się i zawarty jest w licznych kosmetykach. Szczególnie polecana jest na wiosenne osłabienie. Chlorofil otrzymywany z pokrzywy wykorzystuje się w leczeniu choroby popromiennej. Używany miejscowo sprzyja gojeniu się ran, czyraków i wrzodów. Zdolność pokrzywy do tamowania krwotoków znana była już w starożytności, opisał ją m.in. Dioskurides i Pliniusz. Obecnie z pokrzywy i krwawnika sporządza się płynne wyciągi, które stosowane do wewnątrz tamują krwawienia nosa, jelit, macicy i płuc. Przeciwwskazaniem do stosowania są krwotoki wywołane polipami i rakami macicy oraz przydatków.
  • Istnieją doniesienia pokazujące, iż ukłucia pokrzywy mają działanie przeciwbólowe w chorobie zwyrodnieniowej stawów[9][10]. W badaniach nie zaobserwowano wystąpienia objawów niepożądanych takiej terapii z wyjątkiem przemijającej wysypki.
  • Roślina jadalna: młode pędy (stare liście stają się włókniste) dodaje się do sałatek i szpinaku po uprzednim sparzeniu w temp. ok. 60 °C (w tej temp. inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy). Z pokrzywy robi się także zupę oraz klops. Pokrzywa jest jednym z dodatków do jajecznicy.
  • Kosmetyka: z liści pokrzywy otrzymuje się chlorofil a i b, którego zawartość w świeżej masie dochodzi do 5%. Ma on szerokie zastosowanie w produkcji kremów, maseczek i toników.

CALENDULA OFFICINALIS - NAGIETEK LEKARSKI

Nagietek lekarski to wielofunkcyjna roślina – pełni funkcje dekoracyjne, jest środkiem leczniczym, przeciwzapalnym i przeciwdepresyjnym.
Dzięki bogatemu i różnorodnemu składowi substancji czynnych nagietek należy do wszechstronnych leków ziołowych. Zewnętrznie działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, grzybobójczo. Zawarta w roślinie karotenoida i triterpenom przyspiesza gojenie ran.

CAMPHER - KAMFORA

Właściwa nazwa to cynamonowiec kamforowy.
Surowiec to drewno i kora. Kamfora jest białą, krystaliczną substancją pozyskiwaną z drewna długowiecznego drzewa kamforowego .
Olejek kamforowy w aromaterapii ma działanie przede wszystkim uspokajające, zwłaszcza jeśli stan nerwowy jest powiązany z depresją.
Zastosowanie: antybakteryjne, antygrzybicze, przeciwbólowe (nie na darmo babcia zawsze gdy bolało mnie ucho kazała nasączyć wacik kamforą i wkładać do ucha – ból przechodził po kilku godzinach) , przeciwrobacze, rozkurczające, aromatyczne, afrodyzjak, przeciwdziała powstawaniu gazów w przewodzie pokarmowym, przeciwdziała nadmiernemu poceniu się, uspokaja, stymuluje i tonizuje.

CRANBERRY - ŻURAWINA

Naszym przodkom zapalenie pęcherza na pewno nie raz dawało się we znaki. Nic dziwnego, zważywszy na to, w jakich warunkach higienicznych żyli! Ciekawe, w jaki sposób odkryli, że kwaśne, czerwone jagody żurawiny pomagają szybciej uporać się z problemami z pęcherzem. Walory żurawiny zostały dostrzeżone także na półkuli zachodniej. Indianie północnoamerykańscy chętnie sięgali po jej owoce. Służyła im jako pożywienie, ale też jako barwnik oraz lekarstwo.

Spostrzeżenia medycyny ludowej zyskały potwierdzenie w badaniach naukowych. Bardzo wcześnie zauważono, że żurawina korzystnie wpływa na zmniejszanie odczynów zapalnych, a także przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie. Stopniowo odkrywano coraz to nowe zdolności tego owocu. Stwierdzono na przykład, że jest silnym antyseptykiem, a ponadto doskonałym źródłem witamin.

To działa!

Dzięki pracom zespołów badawczych udało się dokładnie ustalić, co sprawia, że żurawina tak skutecznie zapobiega infekcjom dróg moczowych. Otóż zawarte w niej antyoksydanty (tzw. poliantocyjanidy) zalicza się do najsilniejszych, jakie można znaleźć w tej grupie związków. Są one o tyle wyjątkowe, że mają podwójne wiązania chemiczne między cząsteczkami. Żadne inne poliantocyjanidy (ani te pochodzące z jagód, ani z winogron) ich nie posiadają. Naukowcy przypuszczają, że właśnie owe podwójne wiązania sprawiają, że bakterie nie mogą „przyczepić się” do tkanki wyściełającej przewód moczowy i dlatego łatwo je usunąć z organizmu. Żurawina ma też silne działanie bakteriobójcze. Badania amerykańskie wykazały, że wyciąg z tej rośliny niszczy aż 80 proc. szczepów bakterii odpornych na antybiotyki!

Jak antybiotyk

Żurawina jest bogata w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza również pektyn, błonnika, węglowodanów oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagające organizm w walce z grypą, a także infekcjami górnych dróg oddechowych. Jeden ze związków obecnych w żurawinie odkaża gardło oraz jamę ustną, przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej. Dzięki temu zapobiega rozwojowi infekcji. Można więc powiedzieć, że żurawina działa niczym naturalny antybiotyk.

Nowa nadzieja
Zupełnie niedawno okazało się, że żurawina potrafi hamować rozwój komórek nowotworowych. Wykazywały one o wiele mniejszą aktywność u tych osób, których dieta została wzbogacona w soki i napoje żurawinowe, a nowotwory (również złośliwe) znacznie wolniej się rozwijały. Z niektórych badań wynika, że żurawina podnosi nawet o ponad 120 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Największe nadzieje wiąże się z hamującym postępy choroby działaniem żurawiny w przypadku raka płuc, okrężnicy oraz białaczki. Badania trwają.

Pij i jedz do woli

Żurawina nie nadaje się do jedzenia na surowo: jest zbyt kwaśna. O wiele lepiej smakuje przetworzona. Najbardziej znane domowe przetwory z tej „czerwonej jagody” to kisiel i sos do mięsa. Na skalę przemysłową produkuje się też soki, syropy, herbatki ziołowe oraz susze owocowe. Znakomite są także suszone (kandyzowane) żurawiny, podobne do rodzynek. Jeśli zależy Ci na leczniczych właściwościach żurawiny, dokładnie czytaj etykiety. Herbatki powinny zawierać prawdziwe owoce, a nie np. aromat. Soki i dżemy muszą się składać głównie z żurawiny, a nie z innych owoców. W aptekach można kupić liofilizowane ekstrakty z żurawiny w postaci kapsułek. Ale znacznie przyjemniej jest delektować się smakiem soku czy dżemu. Właśnie dlatego amerykańscy naukowcy określili dzienną dawkę przetworów, która zapewnia optymalną ilość antyoksydantów. Masz do wyboru:- dużą szklankę soku żurawinowego (250 ml);- 1 i 1/2 szklanki surowych lub mrożonych żurawin;- 1/3 szklanki suszonych żurawin;- 1/3 szklanki sosu do mięsa, konfitury lub dżemu.

Czy wiesz, że...

Nasza rodzima żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus) jest kulista, ma cienką skórkę i średnicę około 1 cm. Amerykańska żurawina wielkoowocowa (Oxycoccus macrocarpus) jest owalna, 2–3 razy większa, o grubej, mięsistej skórze. Jednak zdolności lecznicze obu są podobne.

Owoc do zadań specjalnych

Naukowcy odkrywają coraz to nowe właściwości żurawiny:

  • Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł; działa tu ten sam mechanizm, co w przypadku chorób pęcherza – bakterie nie przyczepiają się do tkanek. Na pewno jednak picie soku z żurawin nie zastąpi mycia zębów. Naukowcy planują dodawanie wyciągu z żurawin do past do zębów.
  • Zmniejsza ryzyko zawału; sok żurawinowy działa podobnie jak czerwone wino: już picie szklanki soku dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu.
  • Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, które są ich przyczyną.
  • Usuwa wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.

EUKALYPTUS - EUKALIPTUS

Zastosowanie lecznicze: Zewnętrznie: Inhalacje w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, przeziębieniach z kaszlem i katarem, zapaleniu zatok. Pobudza czynność wydzielniczą dróg oddechowych, rozkurcza oskrzela, upłynnia zalegający śluz i ułatwia jego odkrztuszanie. Odkażanie skóry i błon śluzowych. Do nacierań w bólach reumatycznych, jako środek rozgrzewający.

MIGDAŁ

Pochodzenia roślinnego. Roślina wywodząca się z Kalifornii, z której nasion owoców, poprzez mechaniczne tłoczenie na zimno, otrzymywany jest olej. Olej ten jest jasnożółtą, dosyć rzadką cieczą o lekkim orzechowym zapachu i smaku. Migdał zawiera 80% kwasu olejowego (oleinowego), 15% kwasu linolowego, 3-5% kwasu palmitynowego, 20% białka, składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy: E, PP, z grupy B.
Olej z migdałów jest jednym z uniwersalnych olejków używanych w kosmetyce, nadaje się dla każdej skóry. Stosowany we wszelkiego rodzaju preparatach kosmetycznych, począwszy od kremów, lotionów, mleczek, skończywszy na mydłach, szamponach. Jest substancją natłuszczającą, nawilżającą, zapewniającą ochronę. Rozprowadzony na skórze nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany, nie lepi się.

NACHTKERZE - WIESIOŁEK

INCI Oenothera Biennis (Oil) – olej z nasion wiesiołka, jest jednym z najwartościowszych olejów pielęgnacyjnych, a to dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA). NNKT nie są wytwarzane przez ludzki organizm, jednak niezbędne dla właściwego funkcjonowania, stąd muszą byc dostarczane przez pożywienie. Również ich działanie zewnętrzne jest dobrze zbadane. Olejek z wiesiołka nadaje się dla każdej skóry, także atopowej i trądzikowej (GLA ma zdolność regulowania produkcji sebum). Tak jak wszystkie oleje zawierające wysoki procent NNKT, jest bardzo nietrwały. W kosmetyce stosowany głównie jako składnik aktywny, także jako środek leczniczy w chorobach skóry.

LAVENDEL - LAWENDA

Lawenda w medycynie naturalnej
Lawenda jest skutecznym ziołem polecanym w stanach napięcia nerwowego oraz na fizyczne objawy spowodowane stresem; bóle głowy, migrenę i bezsenność, zmniejsza kołatanie serca, łagodzi depresje. Wprowadza nasze ciało i umysł w stan relaksu i odprężenia. Doskonale dezynfekuje, udrażnia drogi oddechowe, poprawia krążenie, zmniejsza bóle mięśniowo-stawowe. Napar z jej kwiatów likwiduje problemy trawienne.
Lawenda w kosmetyce
W kosmetyce naturalnej stosuje się głownie olejek eteryczny, który służy do kąpieli, masaży oraz do aromatyzowania naturalnie wytworzonych kremów, mydeł i balsamów. Olejek z lawendy przyspiesza regenerację naskórka i ma działanie antyseptyczne, jest polecany do każdego rodzaju skóry, a szczególnie do skóry zniszczonej

ROSMARIN - ROZMARYN

Rozmaryn lekarski zajmuje centralne miejsce w europejskiej medycynie ziołowej. Jako zioło posiadające właściwości rozgrzewające, rozmaryn lekarski pobudza krążenie krwi do głowy, poprawia koncentrację oraz pamięć. Rozmaryn lekarski łagodzi również bóle głowy oraz migrenę. Pobudza wzrost włosów poprzez poprawienie przepływu krwi do owłosionej skóry głowy.
Rozmaryn lekarski jest używany w leczeniu epilepsji oraz zawrotów głowy.
Uważa się, że rozmaryn lekarski podnosi niskie ciśnienie krwi i dlatego jest tak cenionym ziołem w przypadkach omdleń oraz słabości związanych z ograniczonym krążeniem krwi.
Rozmaryn lekarski wspomaga odzyskiwanie sił po długoterminowym stresie oraz po chronicznych chorobach. Uważa się, że rozmaryn lekarski pobudza pracę gruczołów nadnerczowych i jest używany szczególnie w przypadkach osłabienia, wyczerpania, szczególnie wtedy, gdy towarzyszy temu słabe krążenie krwi oraz problemy z trawieniem.
Rozmaryn lekarski jest często przepisywany tym pacjantom, którzy są zestresowani. Zioło to jest cenione za posiadanie właściwości „podnoszenia na duchu” i jest pożyteczne w leczeniu łagodnej i umiarkowanej depresji.
Rozmaryn lekarski w postaci kremu lub olejku aromatycznego łagodzi reumatyczne bóle mięśni. Napar z zioła lub olejek aromatyczny jest dodawany do kąpieli, która działa orzeźwiająco na nasz organizm. Rozmaryn lekarski można stosować również na następujące dolegliwości: napięciowe bóle głowy, posocznicę, zespół wstrząsu toksycznego.

Najnowszy produkt

 

Polecane

Kontakt

PPHU " SASE-2 " s.c.
Sośnik Grażyna - Sośnik Eugeniusz
ul.Orzegowska 38
41-907 Bytom

tel. 509 364 133
e-mail: info@kneipp.com.pl

Dojazd


Wyświetl większą mapę

Aktualności

  • Super promocje

    Od dnia 15.11.2011r. zapraszamy do Naszego sklepu , zapewnimy dużo ciekawych promocji. ...